Amundi: Kans op recessie meer dan 50%

Amundi: Kans op recessie meer dan 50%

Fixed Income Equity Economy
Koersgrafiek (07) koers pijl omlaag daling crisis

De kans dat de economie binnen 3 tot 5 jaar in een milde recessie terechtkomt is hoger dan 50%. Dat schrijft Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in de Asset Class Return Forecasts van dit kwartaal. Europa zal naar verwachting eerder in deze situatie terechtkomen dan de VS.

Bovengenoemde ‘milde recessie’ volgt op een groeivertraging. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft minder ruimte om het tij te keren dan de Fed, Europese landen hebben weinig begrotingsruimte voor een stimulerend beleid en politieke onzekerheden als de Brexit duren voort.

In het basisscenario voorziet Amundi een daling van de risicovrije rentes, en een stijging van zowel de risicopremies als het aantal defaults (wanbetalingen) – al blijft deze onder het niveau van 2008. De centrale banken zullen in dit scenario de rente weer verlagen (de Fed) dan wel terugkeren naar onconventioneel beleid (ECB). Op de middellange termijn leiden dalende winsten tot ‘bescheiden’ aandelenrendementen, lager dan die Amundi eerst voorzag.

Amundi voorziet onderstaande gevolgen voor de verschillende beleggingscategorieën:

  • Staatsobligaties: Met een recessie in het vooruitzicht, gaan staatobligaties beter presteren dan cash en bieden deze bescheiden rendementen. Amerikaans schuldpapier biedt op de middellange en lange termijn het beste rendement. Amundi is voorzichtig positief over staatsobligaties uit opkomende markten door onder meer de hoge rentevergoeding en stevige fundamenten. Het vooruitzicht voor staatsobligaties in Europa is onzeker.
  • Bedrijfsobligaties: Risicopremies op zowel investment grade- als high yield-obligaties zullen stijgen, net als het aantal wanbetalingen, hetgeen nadelig is voor de totale rendementen. Dalende rentetarieven in de VS zullen ondersteunend zijn voor bedrijfsobligaties.
  • Aandelen: Omdat de economische groeivertraging zijn oorsprong heeft in ontwikkelde markten, zijn rendementen op aandelen uit opkomende markten beter. Amundi verwacht dat aandelenrendementen binnen een termijn van tien jaar lager uitvallen dan aanvankelijk werd voorspeld. Op de langere termijn schat Amundi dat de Amerikaanse markt een trendmatige groei van 7,7% per jaar doormaakt, de hoogste van de ontwikkelde landen. Het rendement van het EM-aandelen op de lange termijn wordt geschat op 9,4%