CANDRIAM Engagement Report 2018: energietransitie als sleutelthema

CANDRIAM Engagement Report 2018: energietransitie als sleutelthema

Energy Transition
Duurzame energie.jpg
  • Candriam sprak met 153 ondernemingen, nam deel aan 775 vergaderingen en stemde over 11.432 resoluties
  • Energietransitie overheersend thema
  • Aansluiten bij samenwerkingsinitiatieven wordt almaar belangrijker
  • Candriam stimuleert duurzame ontwikkeling op alle vlakken

CANDRIAM publiceert zijn Engagement en Proxy Voting Reports van 2018. Deze rapporten zijn onderdeel van het transparante communicatiebeleid van CANDRIAM en schetsen de engagementactiviteiten van de onderneming, haar duurzame strategieën en haar stemgedrag op de jaarlijkse algemene vergaderingen in 2018.

“Als onderneming geloven wij sterk dat actief aandeelhouderschap, met name in engagement, het belangrijkste element is om de risico’s te beperken en waarde te creëren voor onze klanten”, aldus Isabelle Cabie, Global Head of Responsible Development. “In de grillige omgeving van tegenwoordig, met wereldwijde uitdagingen die alle aandacht opeisen, leveren bedrijven dagelijks almaar grotere inspanningen om in de juiste richting te bewegen. Als verantwoordelijke assetmanager wil CANDRIAM die trend helpen te versnellen en de normen voor ecologische, sociale en governance-gerelateerde kwesties op te trekken.”

Energietransitie domineert gesprek met aandeelhouders

Direct engagement is een van de elementen die CANDRIAM analyseert, met de bedoeling een onderneming meer bewust te maken en transparanter te laten zijn over thema’s op het gebied van duurzaamheid. Sinds 2015 koos

CANDRIAM voor drie langetermijnthema’s om op basis daarvan het gesprek aan te gaan:

1. Energietransitie

2. Eerlijke werkomstandigheden

3. Bedrijfsethiek

Vorig jaar was CANDRIAM bijzonder actief op het vlak van energietransitie, zowel in de rechtstreekse dialoog met uitgevers als in samenwerkingsinitiatieven. De afgelopen twee jaar besloot CANDRIAM ook om nog meer de nadruk te leggen op duurzame voeding als belangrijke trend.

2018 was ongetwijfeld het jaar van Climate Action 100+. Deze actiegroep, gelanceerd door de Principes voor Verantwoord Beleggen (PRI) van de VN, wil engagementen afdwingen bij meer dan 200 van ’s werelds grootste emittenten van broeikasgassen. Via CA100+ ging CANDRIAM zowel individueel als met andere beleggers het gesprek aan met bedrijven, met als doel meer transparantie te krijgen. Onder impuls van andere initiatieven zoals het Decarbonisation Initiative, dat CANDRIAM eveneens ondersteunt, gingen ruim 480 internationale bedrijven wetenschappelijk gefundeerde verbintenissen aan om hun uitstoot terug te dringen. Dat zijn er bijna 40% meer dan vorig jaar. Alles samen voeren samenwerkingsinitiatieven rond het klimaat de boventoon onder degene waarbij CANDRIAM betrokken is.

CANDRIAM, medeoprichter en ondertekenaar van de PRI, heeft zich ook aangesloten bij ongeveer 40 wereldwijde samenwerkingsinitiatieven ter bevordering van ESG-praktijken in vermogensbeheer. De nieuwe initiatieven die wij in 2018 steunden – Tobacco-Free Finance Pledge, The Investor Agenda en The Just Transition – zijn in lijn met ons beleid rond controversiële activiteiten dat we sinds kort hebben aangenomen. Daartoe behoren volgens ons ook energiekolen en tabak, twee activiteiten waarvan CANDRIAM vindt dat ze indruisen tegen duurzame en verantwoorde ontwikkeling en potentiële gestrande activa zijn.

Samenwerkingsinitiatieven zijn cruciaal om daadwerkelijk invloed uit te oefenen, omdat aandeelhouders daarmee een consequente boodschap geven aan bedrijven en beleidsvormers wereldwijd. Deze collectieve engagementmethode is toegenomen en zal almaar belangrijker worden, aangezien de financiële sector het belang van ESG-factoren steeds meer inziet.

Uitoefening van onze stemrechten

In 2018 nam CANDRIAM deel aan 775 gewone en buitengewone algemene vergaderingen en stemde het over 11.432 resoluties. CANDRIAM uitte ten minste eenmaal zijn bezorgdheid op meer dan 68% van de vergaderingen en verwierp in totaal 11% van de door het bestuur voorgestelde resoluties. De bezorgdheden draaiden vooral rond drie grote thema’s: verkiezing van bestuurders, vergoeding van bestuurders en aandelenkapitaal.

CANDRIAM stemde in 2018 bij 202 gelegenheden (79 in 2017) tegen bestuurders omdat ze niet onafhankelijk waren. Tegen bestuurders stemmen is een van de meest ernstige beslissingen die aandeelhouders kunnen nemen, CANDRIAM vat dit niet lichtzinnig op. Voorbeelden van tegenstemmen om deze reden zijn talrijk.

De vergoeding voor bestuurders blijft bij beleggers hoog op de agenda staan en is nog steeds een van CANDRIAM’s voornaamste bezorgdheden. In 2018 stemde CANDRIAM tegen bijna 33% van de resoluties over de vergoeding van bestuurders, omdat ze niet werd bekendgemaakt of wegens het ontbreken van uitdagende prestatievoorwaarden gekoppeld aan plannen op lange termijn. Deze resultaten zijn geen verrassing, aangezien CANDRIAM transparantie  en ‘loon naar werken’ sterk aanmoedigt.

De beslissing om het aandelenkapitaal te verhogen via de uitgifte van nieuwe aandelen of andere financiële instrumenten, dient eveneens op de Algemene vergadering te worden genomen. In 2018 was meer dan de helft van onze tegenstemmen gericht op aandelenuitgiften die volgens onze normen tot verwatering leiden.

Als verantwoordelijke belegger beoordeelt CANDRIAM aandeelhoudersvoorstellen op basis van ESG-criteria en beslist over hun verdiensten na een grondige analyse van het bedrijf. In 2018 waren er in totaal 243 resoluties van aandeelhouders, waarvan er 26 specifiek verband hielden met ecologische en sociale kwesties. Zoals verwacht was de vraag naar meer openheid over de klimaatverandering in 2018 nog steeds groot. De gender-loonkloof, maatregelen tegen discriminatie en mensenrechten stonden eveneens op de agenda.

Over de activiteiten van Candriam inzake engagement en stemming bij volmacht leest u meer in het Engagement Report en Proxy Voting Report van 2018:

  • Engagement report
  • Proxy voting