PMT: verlagen druist in tegen rechtvaardigheidsgevoel

PMT: verlagen druist in tegen rechtvaardigheidsgevoel

Pension
Grafiek Omlaag.jpg

Met een beleidsdekkingsgraad van 101,7% en een actuele dekkingsgraad van 100,00% is de kans toegenomen dat de pensioenen van bijna 1,3 deelnemers van PMT verlaagd moeten worden. Of er verlaagd moet worden en wat de hoogte van de mogelijke verlaging dan wordt, is afhankelijk van de stand van de dekkingsgraden op 31 december 2019.

PMT vindt een korting in deze tijd, waarin de onderhandelingen voor een nieuw contract nog in volle gang zijn, niet wenselijk en onnodig. Zoals PMT eerder deze week heeft gezegd wil PMT liever een structurele oplossing, dan een tijdelijke. Maar liever een tijdelijke dan geen. Ook vindt PMT een verlaging van de pensioenen bij een dekkingsgraad van 100% een slecht idee.

Benne van Popta: “Een structurele oplossing zou het beste zijn maar zolang dat er nog niet is moet je tijdelijk iets organiseren. Zo belast het verlagen de discussie over het nieuwe pensioencontract niet. Net als onze deelnemers, of ze nu werken of met pensioen zijn, zijn ook de werkgevers bezorgd over de mogelijk verlagingen en hebben weinig tot geen begrip voor verlagingen met goede rendementen, stijgende vermogens en dat in samenloop met de aangekondigde stelselherziening pensioenen”.

Belangrijkste kerncijfers eerste kwartaal 2019

  • Beleidsdekkingsgraad per 31 maart 2019 101,7%.
  • Actuele dekkingsgraad per 31 maart 2018 100,0%
  • Positief resultaat op de matchingportefeuille
  • Bovengemiddeld positieve resultaten op alle onderdelen van de returnportefeuille
  • Vermogen toegenomen met ca. € 5,6 miljard tot € 76,8 miljard.
  • Pensioenverplichtingen toegenomen met ca. € 5,2 miljard tot € 76,9 miljard.
  • Beleggingsrendement eerste kwartaal 2019: 7,5%

De beleidsdekkingsgraad van PMT daalde in het eerste kwartaal van 2019 licht van 102,3% naar 101,7%. De dekkingsgraad op UFR-basis steeg door de goede beleggingsrendementen van 99,4% naar 100,0%. De rente zakte in de afgelopen maanden per saldo nog verder weg, waardoor de verplichtingen in waarde stegen. Het vermogen nam fors toe, voornamelijk door de waardestijging van wereldwijde aandelenkoersen. Het beleggingsrendement over het eerste kwartaal was met 7,5% bovengemiddeld hoog.