DWS: April wordt spannende maand voor beleggers

DWS: April wordt spannende maand voor beleggers

Outlook

In maart keerde de Amerikaanse rentecurve om, en daalde de Duitse tienjaarsrente onder nul. Toch bleven de aandelenmarkten stabiel. Beleggers lijken te anticiperen op een mogelijk herstel in de tweede helft van 2019, schrijven de experts van DWS in hun maandelijkse marktvisie.

Opvallende beleidsshift Fed

Maart was de maand van een ‘omgekeerde rentecurve’ in de VS, en dat zou menig belegger tot waakzaamheid moeten aanzetten. Die inverse yieldcurve geldt namelijk als een betrouwbare voorspeller van een toekomstige recessie. Toch hebben de experts van DWS twijfel of de dreiging wel zo groot is. 

De curve is namelijk niet consistent negatief, en werd dit keer veroorzaakt door de Federal Reserve (Fed) die besloot om in snel tempo de geplande renteverhogingen te staken. Een opvallende beleidsshift van de Amerikaanse centrale bank, die slechts enkele maanden geleden bij monde van haar voorzitter Jerome Powell nog liet optekenen dat de rentes ver onder het gewenste niveau lagen.

Negatieve sentimenten

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) wakkerde in maart het negatieve sentiment aan. Door de tegenvallende economische cijfers versoepelde de ECB haar beleid en dat deed de tienjarige Duitse Bund in de min belanden, weer een teken voor beleggers dat er slechtere tijden op komst kunnen zijn.

Verder was maart vooral de maand van belangrijke geopolitieke gebeurtenissen die níet gebeurden, zoals de Brexit en het vinden van een definitieve oplossing voor de handelsoorlog. Allemaal zaken die negatief zijn voor het marktsentiment, stelt DWS.

Sneeuwbaleffect

Op economisch vlak zijn de afname van het aantal orders, met name in de auto-industrie, ook een indicatie voor minder voorspoedige tijden. Zeker nu tegelijkertijd de consensus over de winst per aandeel (EPS) in vrijwel alle aandelenmarkten een neerwaartse trend laat zien.

“Het is dan ook van groot belang dat de maakindustrie zich de komende maanden herstelt, voordat het negatieve sentiment de kans heeft over te slaan naar de meer laat-cyclische dienstensector”, zegt Martin Moryson, hoofdeconoom van DWS voor Europa. “Gebeurt dit niet, dan kan de verwachting op een verbetering in de tweede jaarhelft wel eens ‘wishful thinking’ blijken.”

“April wordt een hele spannende maand voor beleggers. De Brexit-kwestie kan deze maand een beslissende wending nemen, er kan enige beweging komen in het geschil tussen de VS en China en het resultatenseizoen zal een beter beeld geven van de toekomstperspectieven van bedrijven. Daarbij zijn verrassingen zeker mogelijk – net zoals met het weer in april.”