Pictet AM: Chinese stimuleringsmaatregelen stabiliseren wereldeconomie

Pictet AM: Chinese stimuleringsmaatregelen stabiliseren wereldeconomie

China United States Eurozone
China

De Chinese regering heeft adequaat en tijdig stimuleringsmaatregelen genomen nadat de VS handelstarieven invoerde op Chinese goederen ter waarde van $250 miljard. Daardoor is de Chinese economie nu sterk genoeg om de groeivertraging in de VS en de eurozone te weerstaan.

Sterker nog, zo stelt Patrick Zweifel, hoofdeconoom van vermogensbeheerder Pictet AM, de Chinese economie vormt thans niet langer een bedreiging voor de stabiliteit van de wereldeconomie maar juist een stabiliserende kracht. ‘Dat zou goed nieuws moeten zijn voor activa van opkomende markten in het algemeen en voor de Chinese in het bijzonder.’

De Chinezen reageerden volgens Zweifel adequaat toen de VS begin 2018 Chinese goederen met hogere importtarieven belastte. “Deze sancties hebben Beijing ertoe aangezet om hervormingen te versnellen en stimuleringsmaatregelen te nemen, waaronder belastingverlagingen, hogere infrastructuuruitgaven en een monetaire versoepeling ter waarde van ongeveer 2800 miljard renminbi”, stelt Zweifel. De maatregelen voegen jaarlijks 0,3 tot 0,5 procentpunt toe aan de BBP-groei, gedurende een periode van twee jaar.

Ook het feit dat China de groeivertraging erkende en vervolgens de groeiprognose bijstelde van 6,5% naar een bandbreedte tussen de 6,0 en 6,5% per jaar, is volgens Zweifel positief. De autoriteiten geven hiermee aan dat ze erkennen dat de afbouw van schulden in de economie leidt tot dalende groeicijfers. Zweifel verwacht dat China ook minder snel geneigd zal zijn de economie te ‘overstimuleren’ – eveneens een teken van stabiliteit.

De proactieve houding werpt niet alleen vruchten af in China. Zweifel benadrukt dat mede door de grootte van de Chinese economie (China droeg in 2018 voor meer dan een derde bij aan de wereldwijde economische groei), ook andere opkomende landen ervan profiteren.

De stabiele Chinese economie biedt nu een krachtig tegenwicht tegen de vertraging in de VS en de eurozone. “De Aziatische krachtpatser is terug”, concludeert de hoofdeconoom.