Monex: Geloof in happy end Brexit drama houdt sterling op de been

Monex: Geloof in happy end Brexit drama houdt sterling op de been

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op de weggestemde Brexit-alternatieven in het Britse Lagerhuis gisteravond. Het Britse pond lijkt zich niet te verroeren.

In het jaar dat de Europese Unie werd opgericht had het Nederlands-Belgische eurodance duo 2 Unlimted wereldwijd hun grootste hit, waarbij de tekst “no, no, no, no, no, no, no, there’s no limit” vrij accuraat beschrijft hoe er momenteel inderdaad geen grens lijkt te zitten aan de huidige verwarring rondom Brexit. Gisteravond werden de mogelijke alternatieven voor de Brexit deal van Theresa May allemaal weggestemd, waardoor een no deal scenario langzaam weer in beeld kruipt. Markten lijken langzaam weer nerveuzer te worden over de kans op een “Brexslip”, waarbij het VK per ongeluk uit de Europese Unie zou crashen (grafiek 1). Het Britse pond blijft op dit moment echter vrij fier overeind, en ook daar zijn goede argumenten voor aan te voeren.

Omdat er op dit moment nog geen deal op tafel ligt, zou het VK inderdaad uit de EU vallen op 12 april, indien er in de tussentijd niks verandert. Dit is waar onder meer de Brexit Secretaris Stephen Barclays voor waarschuwt. Op 13 maart stemde het Britse parlement nog voor het uitsluiten van een no deal-scenario onder alle omstandigheden, maar omdat deze stemming niet bindend is, blijven markten zich toch zorgen maken.

De reden echter waarom het pond nog niet in een brede uitverkoop is gegaan, is omdat er in het Britse parlement nog steeds een meerderheid zich hard wil maken tegen een mogelijk catastrofale harde Brexit, terwijl de alternatieven veelal positief zijn. Het minst goede alternatief voor het Britse pond zouden algemene verkiezingen zijn, aangezien dit de onzekerheid voor de economie verlengt en de kans bestaat dan dat of de Labour partij of de harde Brexiteers er met de macht vandoor gaan. Dit zijn scenarios waar het pond onder zou lijden, waarbij polls aangeven dat zeker Labour een redelijke kans maakt om de macht over te nemen. De andere scenarios lijken op dit moment positiever, met een referendum en een overeenkomst waarbij de Britten in de douane unie blijven als goede kanshebbers aangezien deze opties bij de indicatieve stemming gisteravond het slechts met kleine marges niet haalden.

Kortom, het geloof dat er ondanks de vele Brexit-beren op de weg toch nog een happy end komt aan dit drama, houdt het pond voorlopig op de been.

Grafiek 1: De verhouding tussen put en call opties laat zien dat er sinds het referendum in 2016 niet meer zoveel bescherming is ingekocht tegen een lagere GBP koers tegenover de US dollar.