Mainfirst: Hoe profiteren van het aantrekkelijke groeipotentieel van de opkomende landen?

Mainfirst: Hoe profiteren van het aantrekkelijke groeipotentieel van de opkomende landen?

Emerging Markets

Door Thomas Rutz, beheerder van het MainFirst Emerging Markets Corporate Bond Fund Balanced en MainFirst Emerging Markets Credit Opportunities Fund

Als we alle activaklassen in aanmerking nemen, hebben obligaties uit de opkomende markten in januari 2019 wereldwijd de hoogste instroom van kapitaal gekend. We zien nog veel ruimte voor verbetering dankzij de positieve fundamenten.

De opkomende markten zijn momenteel in zeer goede vorm. Hoewel ze extern kwetsbaar blijven, zijn de lopende rekeningen aanzienlijk verbeterd. Het niveau van de reserves is ook goed: de meeste landen liggen boven de reserveratio van het IMF en sommige landen, zoals Brazilië, Mexico, Rusland en Thailand, zelfs ver erboven. Ook de inflatiedynamiek is vooralsnog onder controle (behalve in Argentinië en Turkije), dankzij het verantwoordelijke en inflatiegericht beleid van de centrale banken. Kortom, een belangrijke vooruitgang in vergelijking met de situatie van de afgelopen 20 jaar. De belangrijkste reële rentevoeten zijn positief in de meeste opkomende markten, waardoor er aanzienlijke ruimte is voor mogelijke monetaire versoepelingsprogramma's in het geval van een verslechtering van het macro-economische klimaat.

Sinds de wereldwijde financiële crisis is de overheidsschuld in de opkomende landen slechts licht gestegen van 25% tot 30%, waar de stijging in de geïndustrialiseerde landen 60% tot 100% is. Wat het bedrijfsleven (voor de niet-financiële vennootschappen) betreft, lijken de schuldniveaus van opkomende markten op het eerste zicht aanzienlijk gestegen te zijn, van 60% in 2007 tot 90% in 2018. Als we zelfs de rol van China en de toename van de schulden van staatsbedrijven buiten beschouwing laten, is de schuldenlast van de bedrijven sinds 2007 met 1% à 2% gedaald.

Daarnaast hebben veel opkomende markten een actieve lokale schuldmarkt ontwikkeld, de capaciteit van het lokale bankwezen versterkt en het beleidskader verbeterd. Daarom zijn wij van mening dat de schuldratio's van opkomende markten vandaag de dag gemakkelijker te absorberen zijn dan in het verleden. De uitzonderingen zijn Argentinië, Turkije en, in mindere mate, Zuid-Afrika.

Ondanks een moeilijk macro-economisch klimaat in 2018 - zoals handelsoorlog, groeivertraging en een stijgende Amerikaanse rente) - was er geen sprake van een grootschalige crisis in de opkomende landen. Dit bevestigt onze visie dat de opkomende markten bestand zijn tegen mogelijke turbulentie.

Uit een vergelijking tussen bedrijfs- en staatsobligaties van opkomende markten blijkt dat de eerste categorie spreads biedt van meer dan 80 basispunten. Sinds het dieptepunt van januari 2018 zijn deze spreads met 35 basispunten gestegen. Daarnaast bieden de uitgevers van hoogrenderende obligaties aanzienlijk hogere rendementen, gemiddeld 230 basispunten boven staatsobligaties.

Wij verwachten dat uitgevers van bedrijfsobligaties van opkomende markten, en met name de hoogrenderende obligaties, in 2019 beter zullen presteren dan de rest van het obligatie-universum van opkomende markten. Dit zal vooral te danken zijn aan aantrekkelijke waarderingen, de mogelijkheid om de fundamenten te verbeteren en de spreadcompressie. In ons beleggingsuniversum zien we dat de fundamenten van beursgenoteerde bedrijven in het algemeen sinds de wereldwijde financiële crisis niet meer zo goed zijn geweest. Bijgevolg vinden wij het ook belangrijk dat voorzichtigheid ingebouwd is in het beleid van het merendeel van de bedrijven dat we volgen.

Wij zijn dan ook van mening dat het voor ervaren beleggers heel goed mogelijk is om in 2019 te profiteren van het aantrekkelijke groeipotentieel van de opkomende landen.