AllianzGI keurde in Nederland beloningsbeleid vaker af dan goed

AllianzGI keurde in Nederland beloningsbeleid vaker af dan goed

Politics
allianzgi-keurde-in-nederland-beloningsbeleid-vaker-af-dan-goed_1_bX6jbd.jpg

AllianzGI maakt actief gebruik van haar stemrecht en verschaft daar graag openheid over. De vermogensbeheerder oefende in 2018 zijn stemrecht uit met betrekking tot bijna 90.000 aandeelhouders- en managementvoorstellen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers over het stemgedrag van AllianzGI.

Het aantal aandeelhoudersvergaderingen waar AllianzGI aanwezig was steeg van 7.961 in 2017 naar 8.535 vorig jaar. AllianzGI stemde tijdens 75% van de aandeelhoudersvergaderingen ‘tegen’ of onthield zich van stemming over ten minste een van de voorstellen.  Wereldwijd bestaan er grote verschillen in standaarden voor corporate governance, zo blijkt uit de bijgevoegde analyse.

Verder viel op dat het beloningsbeleid ook in 2018 weer volop in de schijnwerpers stond:

De samenstelling van de raad van bestuur in heel veel bedrijven wereldwijd - zoals de kwaliteit, onafhankelijkheid en/of diversiteit van bestuurders – zorgde ook voor de nodige frictie. Liefst 27% (2017: 28%) van de besluiten van de raden van bestuur voldeden niet aan de normen van AllianzGI.

Net als bij de beloning waren er opmerkelijke verschillen in de kwaliteit van voorstellen tussen het ene land en het andere, waarbij AllianzGI tegen 48% (2017: 31%) van de voorstellen met betrekking tot de raden van commissarissen in Japan stemde, vergeleken met slechts 7% (2017: 7%) in het VK.