M&G: Vooruitzichten voor rendementen uit groeilanden gunstig

M&G: Vooruitzichten voor rendementen uit groeilanden gunstig

Emerging Markets Outlook
mg-vooruitzichten-voor-rendementen-uit-groeilanden-gunstig_1_LDWvAW.jpg

Het handelsconflict tussen China en de VS is en blijft een belangrijk thema voor met name de opkomende landen. Als er geen oplossing komt, houden de negatieve effecten ervan op de wereldwijde economische groei aan. Toch zouden de betrekkingen tussen de VS en China zich dit jaar best eens kunnen stabiliseren en dit zal een steun in de rug zijn voor koersen, inclusief die van schuldpapier uit opkomende markten. Dit stelt Claudia Calich, beleggingsstrateeg opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G in haar bijgevoegde rapport ‘Finding value in EM bonds after challenging year’. 

Komend jaar wordt een druk verkiezingsjaar. Verkiezingen in groeilanden kunnen voor volatiliteit zorgen, wat ook weer kansen biedt voor beleggers. Argentinië, Oekraïne, India, Indonesië en Zuid-Afrika behoren tot de grotere landen waar we de verkiezingen op de voet volgen.

Wij vinden het volgen van verkiezingen van cruciaal belang omdat overheidsmaatregelen ofwel idiosyncratische risico's veroorzaken of verminderen. De landen die vorig jaar het slechtst draaiden hadden niets gemeenschappelijks. Zo was de financieringsbehoefte in Argentinië enorm, leden Nigeria, Ecuador en Venezuela onder de dalende olieprijs en wisten Zambia en Costa Rica niet te overtuigen met hun begrotingshervormingen

Op de bedrijfsobligatiemarkt in opkomende markten waren vooral de lage defaultpercentages en betere financiering van de emittenten lichtpuntjes. Wat ook hielp is dat er hogere winstcijfers werden geboekt en dat men voorzichtiger was met kapitaaluitgaven. Hierdoor daalden de netto-schulden. Hoewel de fundamentals van bedrijven in opkomende markten verder stabiliseren, zal het percentage defaults op de junkbondmarkt waarschijnlijk toenemen gezien de moeilijkere economische situatie in landen als Turkije, China en Argentinië.

Het totaal aantal bedrijfsfaillissementen in opkomende markten duikt waarschijnlijk onder het langetermijngemiddelde. De macro-economische risico’s wereldwijd blijven bestaan, maar we zien dat de rendementen die worden geboden op staatsobligaties uit opkomende markten, uitgegeven in Amerikaanse dollars, sinds de wereldwijde financiële crisis op en nabij het hoogste niveau liggen. Verwacht wordt dat de rendementen hoger liggen dan vorig jaar.