DWS: Markten moeten Amerikaanse renteverhogingen niet te snel uitsluiten

DWS: Markten moeten Amerikaanse renteverhogingen niet te snel uitsluiten

Interest Rates United States
dws-markten-moeten-amerikaanse-renteverhogingen-niet-te-snel-uitsluiten_1_SJLx2H.jpg

De beurzen zijn goed hersteld van hun paniekaanval eind vorig jaar. Dat lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk omdat de economische vooruitzichten niet meteen verbeterd zijn, zo blijkt uit de bedrijfswinsten en de macro-economische data.

Maar in een ander opzicht is de situatie wel veranderd: vorig jaar volgde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) nog een gestaag pad van renteverhogingen. Zo werd de belangrijkste beleidsrente aan het einde van elk kwartaal met 0,25% verhoogd. Bovendien liet de Fed haar balans krimpen volgens het schema dat ze in 2017 had opgesteld.

Maar naarmate de economische gegevens zwakker werden, nam de kritiek op dit ‘monetaire beleid op automatische piloot’ toe. Tot vreugde van de markten luisterde de Fed naar deze zorgen en beloofde ze een meer flexibele benadering in de toekomst.

De ‘Grafiek van de Week’ van vermogensbeheerder DWS toont de sterke verandering in de verwachtingen over het toekomstige monetair beleid. Eind oktober 2018 dachten beleggers nog dat de federal funds rate tegen het begin van 2020 zou stijgen in de richting van 3%. Maar tegenwoordig verwachten de derivatenmarkten dat de rentetarieven voorlopig ongewijzigd blijven. Voor begin 2020 is de prognose momenteel zelfs dat de belangrijkste beleidsrente zal dalen.

Volgens Dr. Jörn Wasmund, hoofd Fixed Income bij DWS, kan de rente wel eens in het midden uitkomen: aan de ene kant staat de federal funds rate momenteel nauwelijks boven de kerninflatie. Dit monetair beleid lijkt dan ook geen rem op de groei van de economie, en dus lijkt het risico van een groeivermindering kleiner. Aan de andere kant is de werkloosheid in de VS ongewoon laag. Noch de Fed noch de markten kunnen met zekerheid voorspellen waar die werkloosheid zich over een jaar zal bevinden.

“In ieder geval is het geruststellend dat de Fed op een pragmatische manier reageert als de economische situatie verandert, in plaats van dogmatisch een vooraf bepaalde koers te volgen. Een dergelijke pragmatische aanpak kan je ook ‘data-afhankelijkheid’ noemen. Maar zelfs met deze aanpak kunnen beleggers ontgoocheld zijn over de genomen beslissingen.”