Robeco: 2018 recordjaar voor duurzaam beleggen

Robeco: 2018 recordjaar voor duurzaam beleggen

ESG-investing
robeco-2018-recordjaar-voor-duurzaam-beleggen_1_bddMZr.jpg

Robeco zag het duurzaam beheerde vermogen in 2018 groeien naar bijna €27 miljard, een groei van 70% ten opzichte van het jaar daarvoor. De vermogensbeheerder noemt 2018 het jaar waarin duurzaamheid ‘definitief is doorgebroken’.

Het beheer waarin ESG-factoren (environmental, social and governance) zijn geïntegreerd, bleef in 2018 stabiel op €100 miljard, ondanks een daling van de markt.

Robeco zag in de loop van 2018 een duidelijke stijging van de vraag naar nieuwe duurzame oplossingen. Sommige daarvan werden in samenwerking met klanten ontwikkeld. RobecoSAM en Robeco hebben een methode ontwikkeld om op een objectieve manier de bijdrage te meten die bedrijven in een beleggingsportefeuille leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Masja Zandbergen, Head of ESG Integration bij Robeco, verwacht dat de komende jaren een stijgende vraag naar fondsen die op deze methodiek zijn gebaseerd.

Het beheerde vermogen waarbij Robeco stemrecht kan uitoefenen (dat is uiteraard alleen bij aandelenbeleggingen het geval) groeide van €63 miljard naar €70 miljard. Robeco oefende het stemrecht uit op een recordaantal van 5291 aandeelhoudersvergaderingen. Zandbergen: “Een hoog aantal, en voor iedere stem drukken we zelf op de knop.”

Robeco noemt de bemoeienis met Royal Dutch Shell een van de meest prominente dossiers. De belegger drong aan op korte termijndoelen met betrekking tot de klimaatambities. De energiereus heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de beloning van het bestuur te koppelen aan de CO2-uitstoot.