ASI: Meer vraag naar alternatives en ESG

ASI: Meer vraag naar alternatives en ESG

ESG-investing
asi-meer-vraag-naar-alternatives-en-esg_1_5jSLVY.jpg

De verschuiving van actief naar passief zwakt qua groei wat af en de vraag naar alternatieve beleggingen groeit in de Nederlandse beleggingsmarkt in 2019. Daarnaast zet ook de trend van verantwoord beleggen krachtig door. Dat stelt het Nederlandse team van de Britse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments (ASI).

“We zien dat Nederlandse pensioenfondsen geld weghalen bij met name staatsobligaties, waar weinig tot niets meer te verdienen is, en deels heralloceren naar alternatieve beleggingen, zoals hypotheken, private markten en infrastructuur. Alternatives kunnen een relatief aantrekkelijk, voorspelbaar en stabiel rendement opleveren voor pensioenfondsen. Ook is er een beperkte correlatie met andere asset classes”, zegt Peter in de Rijp, Head of Distribution bij ASI Nederland. ”Nederlandse pensioenfondsen hebben bij ons bijvoorbeeld al kapitaal belegd in infrastructuur-alternatives als een pijpleiding in de Noordzee, hydrocentrales in Scandinavië en speciale Britse treinen.”

Wat ASI ook opvalt, is dat passief beleggen niet meer zo hard groeit als enige tijd geleden. “Door de enorme marktvolatiliteit lijken passieve producten iets minder gewild. Actief beleggen doet het bij small caps erg goed, evenals bij emerging markets”, aldus Joost van der Poel, Business Development Manager. “Dat neemt niet weg dat kosten nog steeds een groot aandachtspunt vormen voor beleggers. Maar we zien tegelijkertijd dat beleggers weer meer oog krijgen voor kwaliteit en bereid zijn om daarvoor wat meer te betalen.”

ESG

Een andere trend die ASI blijft opvallen, is ESG. “ESG-criteria zullen de komende jaren een grotere rol spelen bij de keuze welke vermogensbeheerder een mandaat mag beheren. Pensioenbeleggers zoeken naar managers die beleggen op een manier die aansluit bij hun eigen overtuigingen op het gebied van ESG en vermogensbeheerders luisteren steeds beter naar de wensen van de klanten”, aldus Merijn Vegter, Director Business Development bij ASI. “De S en de G van ESG krijgen meer en meer de aandacht die ze verdienen. Een vermogensbeheerder die niet kan aantonen dat hij hieraan voldoet, valt al snel buiten de boot”, vult Van der Poel aan.

ASI is zelf het resultaat van de consolidatietrend in de beleggingswereld. De Britse vermogensbeheerder ontstond in 2017 uit het samengaan van Standard Life Investments en Aberdeen Asset Management, een fusie die in de zomer van 2017 operationeel zijn beslag kreeg. Sindsdien is het beheerd vermogen van ASI in Nederland gegroeid tot ongeveer 12 miljard euro. Het beleggingshuis behoort hiermee tot de grotere buitenlandse actieve beheerders in ons land. Het aantal medewerkers van ASI op de Zuidas – relatiebeheerders, beleggingsexperts en ondersteunende staf - groeide afgelopen jaar naar 21.

Natural fit

Waar fusies regelmatig uitmonden in een nachtmerrie, is het samengaan van Aberdeen Asset Management en Standard Life Investments goed verlopen. “Vandaag de dag is het belangrijk om als grote partij in een consoliderende markt te opereren. Om goede gesprekspartner te kunnen zijn moet je een breed pallet aan oplossingen en producten kunnen bieden omdat je groot bent. Anders heb je eigenlijk geen reden tot bestaan meer in deze markt, tenzij je een pure specialist op een terrein bent” zegt Vegter.

Ook qua bedrijfscultuur passen de twee bedrijven uitstekend bij elkaar. “De fusie was een natural fit. Normaal gesproken zie je tijdens en na een fusie dat key portefeuillemanagers vertrekken. Dat is bij ASI nauwelijks gebeurd. Er was relatief weinig overlap, waardoor de stabiliteit in de beleggingsteams op orde bleef”, zegt In de Rijp. “Voor klanten was het snel duidelijk dat het om een fusie van complementaire delen ging, met een heldere strategie, en ze zagen zich dus niet genoodzaakt om de boel on hold te zetten.”

ASI is onder meer groot in vastgoed. Een groot voordeel daarbij is dat in veel relevante markten lokale kantoren heeft. Peter in de Rijp: “Dat houdt onder meer in dat onze mensen zelf ter plaatse de kwaliteit van vastgoed beoordelen. Daarbij zijn we goed op de hoogte van de regels die in de lokale markten gelden.”

De beleggers van ASI hebben al jaar en dag een goede reputatie als het gaat om emerging markets en credits, waar actief beleggen leading is. Binnen de returnportefeuilles van pensioenfondsen wordt meer dan ooit gekeken naar alternatives. “We merken dat klanten het prettig vinden dat we een heel breed pallet kunnen aanbieden. Nederlandse pensioenfondsen – die ook te maken hebben met een consolidatieslag - gaan met steeds minder partijen in zee. Door de partnerships die we met ze bouwen, het brede pakket aan smaken en de service die wij bieden, merken we dat we over nieuwe thema’s in gesprek mogen gaan, waardoor we ook op maat gemaakte oplossingen voor hen kunnen maken.”