Skagen: Lagere verwachtingen voor China bieden juist kansen

Skagen: Lagere verwachtingen voor China bieden juist kansen

China
skagen-lagere-verwachtingen-voor-china-bieden-juist-kansen_1_JmtTts.jpg

Een combinatie van lagere economische groei, externe politieke onrust en duurdere financiering betekent dat China niet langer kan rekenen op een voortdurend stijgende markt, schrijft Fredrik Bjelland, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki in zijn visie op China. Zoals beleggers vorig jaar herhaaldelijk hebben ervaren, kunnen hoge waarderingen en zwakkere vooruitzichten leiden tot significante correcties op de aandelenmarkten. Een actief beheerde portefeuille met een focus op stock picking is bestand tegen externe druk en kan dus goed presteren onder dit soort omstandigheden. Skagen is geduldig geweest in haar beleggingsbenadering van China, juist vanwege de hoge verwachtingen. Pas nu deze naar een realistischer niveau zijn gedaald, gloren er juist kansen.

Wat heeft ertoe geleid dat de verwachtingen ten aanzien van China zijn gedaald? Ten eerste heeft met name de handelsoorlog met de VS een negatieve invloed gehad op zowel exportgevoelige bedrijven, vooral in de provincie Guangdong, als op de consumptie, met name van de middenklasse in de grootste steden. Daarnaast is het economische en politieke klimaat in China verslechterd door de pogingen van de autoriteiten om de ongecontroleerde kredietgroei buiten de traditionele kanalen van banken en overheidsinstellingen om aan te pakken. Dit heeft geleid tot een vermindering van de liquiditeit, met name voor kleine en middelgrote (niet-overheid) bedrijven. Dit heeft op zijn beurt geleid tot lagere activiteitenniveaus, hogere financieringskosten en, in een aantal gevallen, betalingskwesties in de waardeketens van veel bedrijven. Sommige grotere eigenaren in veel beursgenoteerde bedrijven hebben ook leningen verstrekt tegen hun eigen aandelen om liquiditeit vrij te maken, waardoor de daling van de aandelenkoersen nog verder is vergroot

Consumptie is nog altijd sterk

Als het gaat om consumptie, heeft een verkrapping van de financiering ertoe geleid dat de meeste uitgaven van consumenten aan bijvoorbeeld auto's, elektronica, witgoed en, tot op zekere hoogte, luxegoederen, zijn gedaald. Opvallend is dat dit niet tot uiting komt in de consumptiedata, die nog altijd een relatief sterke groei laten zien, met name in kleinere steden, waar de winstgroei nog steeds hoog is in vergelijking met de westerse normen. Het is gebruikelijk om te zien dat lokale bedrijven marktaandeel veroveren op buitenlandse spelers dankzij een beter begrip van lokale voorkeuren in combinatie met innovatieve concepten.

Gas geven met elektrische auto’s

Een belangrijke factor is de enorme ontwikkeling van elektrische auto’s in China. Het land heeft zijn eigen elektrische autosector opgebouwd. China is de grootste importeur van olie ter wereld en veel steden kampen met ernstige luchtvervuiling. De groei van elektrische auto’s wordt gedreven door subsidies, die ongetwijfeld op termijn zullen afnemen. Maar de groei zal aanhouden, denkt Bjelland. En daar kunnen de beleggingen in Koreaanse accufabrieken, zoals LG Chem and Samsung SDI, en koperproducenten in de komende jaren van profiteren.

Verzekeraar biedt potentieel

Verder wijst de fondsbeheerder nog op de grootste levensverzekeraar ter wereld, Ping An Group. Het conglomeraat bezit een indrukwekkende portefeuille aan technologiebedrijven in de financiële en de gezondheidssector. Met meer dan 500 miljoen geregistreerde gebruikers op alle technologieplatforms is het bedrijf nog maar net begonnen met het omzetten van deze gebruikers naar klanten van al haar bank- en verzekeringsdiensten. Met een waardering van slechts één keer Embedded Value (EV = contant gemaakte toekomstige winststromen van bij een levensverzekeringsmaatschappij uitstaande (nieuwe en bestaande) polissen) wordt geen van deze toekomstige cross selling weerspiegeld in de huidige aandelenprijs.