Mainfirst: China, kansen in hoogrentende bedrijfsobligaties

Mainfirst: China, kansen in hoogrentende bedrijfsobligaties

Outlook China High Yield
mainfirst-china-kansen-in-hoogrentende-bedrijfsobligaties_1_hJRRsF.jpg

Door Thomas Rutz

Door Thomas Rutz

Thomas Rutz, Emerging Markets expert bij Mainfirst Asset Management, vindt de marktverwachtingen over de toekomst van de Chinese economie te pessimistisch. Hij ziet grote kansen in hoogrentende bedrijfsobligaties dankzij de sterk gedaalde waarderingen.

Uit de huidige economische cijfers blijkt dat de Chinese economie vertraagt. Dit kan worden toegeschreven aan cyclische elementen die verband houden met de binnenlandse economie, maar ook aan de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China, die het beleggingssentiment echt heeft geschaad. De Chinese regering heeft al passende maatregelen genomen om de economie te stimuleren door het monetaire beleid te versoepelen, de kredietverlening door banken te stimuleren en de inkomstenbelasting te verlagen. Ondanks het feit dat de kredietstimulans minder effectief wordt, denken wij dat China over de nodige beleidsinstrumenten beschikt om zijn economie onder controle te houden en zien wij een scenario van een harde landing als niet waarschijnlijk.

Wij zijn van mening dat de marktverwachtingen over de toekomst van de Chinese economie te pessimistisch zijn. We zijn ervan overtuigd dat er uiteindelijk een oplossing zal komen voor het handelsgeschil tussen de VS en China en dat het wegnemen van deze onzekerheid samen met de beleidsmaatregelen van de Chinese regering voldoende zal zijn om de groei te ondersteunen. We zien een groei van ongeveer 5 tot 6% in de komende twee jaar. Daarom zijn wij van mening dat cyclische sectoren en risicovolle activa beter zullen presteren. Het grootste risico voor ons scenario is een harde landing van de Chinese economie, waarbij de groei snel terugloopt tot onder de 5%. Een escalerende handelsoorlog met de VS zal de kans op een dergelijk scenario echter vergroten, maar de Chinese regering heeft nog steeds ruimte om haar stimulans te verhogen en er zijn waarschijnlijk al verdere belastingverlagingen aan de gang om de economie te ondersteunen.  

Kansen

We zien grote kansen in Chinese hoogrentende bedrijfsobligaties. De waarderingen zijn het afgelopen jaar aanzienlijk goedkoper geworden en veel obligaties hebben een dubbelcijferig rendement. Natuurlijk kan een deel van de lagere waardering worden toegeschreven aan de zwakkere macrovooruitzichten, maar binnen ons universum, werden zelfs kwaliteitsbedrijven met solide businessplannen en gediversifieerde inkomstenstromen zwaar gestraft. We zien momenteel kansen in de consumenten- en nutssectoren. Wat de sterk positieve prestaties van de Chinese aandelen betreft, zien wij het als een eerste vereiste dat de munt niet verder wordt gedevalueerd. Positief is dat zowel de markt voor hoogrentende obligaties als de aandelenmarkten sterk ondergewaardeerd zijn, want veel marktdeelnemers zijn uiterst bearish.  Het universum is over het algemeen onderbenut en onderontwikkeld en biedt unieke mogelijkheden voor actieve obligatiemanagers.