19 maart: Educatieve bijeenkomst voor pensioenfondsbestuurders en bestuursbureaus: Fiduciair Management, Integraal Balansbeheer & LDI in een veranderende wereld


19 maart: Educatieve bijeenkomst voor pensioenfondsbestuurders en bestuursbureaus: Fiduciair Management, Integraal Balansbeheer & LDI in een veranderende wereld
11.30-17.30 uur
Locatie: MN, Den Haag

Fiduciair management lijkt zich in Nederland als concept, ondanks verschillende verschijningsvormen, langzamerhand uit te kristalliseren. Hoe verhoudt fiduciair management zich tot integraal balansbeheer en LDI? Het bestuur van het pensioenfonds dient te allen tijde ‘in control’ te blijven. Maar hoe bereik je een duidelijke afbakening tussen ondersteuning en verantwoordelijkheid binnen de fiduciaire relatie?

Het totale proces van vermogensbeheer, inclusief de verschillende adviesrollen daaromheen, kent vaak een (groot) aantal uitbestedingsrelaties. Juist hierdoor, en door het bewaken van de interfaces tussen de verschillende uitvoerders en adviseurs, ontstaat druk op het zogenaamde governance-budget. Daardoor kan de adviesrol van de fiduciair manager te dominant worden. Hoe kan dit voorkomen worden? Hoe borg je als pensioenfonds het in essentie tegengestelde belang van een fiduciaire partij die veelal voor een bescheiden vaste fee de werkzaamheden moet verrichten?

Het belangrijkste beleggingsrisico van een pensioenfonds betreft het renterisico. Moet je als pensioenfonds het bepalen van de rentestrategie en het beheer van de matchingportefeuilles uitbesteden of juist intern bepalen of beheren? En kun je als pensioenfonds of als fiduciair manager het beheer van het renterisico uitbesteden aan een vermogensbeheerder zonder inzicht te geven in de gehele balans?

Mag een fiduciair manager een substantieel deel van de beleggingsportefeuille zelf beheren? Waar liggen de grenzen van een fiduciair mandaat voor de meer illiquide (of alternatieve) delen van portefeuilles en op de terreinen van ESG/Impact Investing? Hoe borg je dat de beleidsuitgangspunten van de opdrachtgever (ESG, integriteit, uitbesteding, beloning, et cetera) ook op de lagere niveaus van de beleggingsketen voldoende opvolging krijgen?

Op maandagmiddag 19 maart van 11.30 tot 17.30 uur zullen diverse experts op deze vragen ingaan onder leiding van dagvoorzitter Karin Merkus (Bestuurder en voorzitter van de Beleggingscommissie van Pensioenfonds Metaal en Techniek). De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

De middag heeft tot doel om bestuurders en medewerkers van bestuursbureaus:

  • Verdieping te geven
  • Praktische handvatten te bieden die meteen kunnen worden gebruikt.

Programma

11.30-12.30: Lunch en Registratie

12.30: Welkom en Introductie
Gerald Cartigny (CIO, MN) en Karin Merkus (Bestuurder en voorzitter van de Beleggingscommissie, Pensioenfonds Metaal en Techniek)

12.45: Selectie en implementatie van een fiduciair manager: een case study
Richard Mouw (Head of Strategy & Risk Management, Pensioenfonds UWV)

13.15: Fiduciair Management en de toekomstbestendige matchingportefeuille
Bart Oldenkamp (Hoofd Integrated Client Solutions, NN Investment Partners) en Petra Stassen-van Lochem (Client Portfolio Manager voor Alternative Credit, NN Investment Partners)

13.45: De levensvatbaarheid van het fiduciaire model in Nederland
Martin Mlynár (CEO en mede-oprichter, Corestone Investment Managers)

14.15: Pauze

14.45: Paneldiscussie: de scheiding tussen strategische advisering en fiduciair beheer

  • Marcel Andringa (Uitvoerend bestuurder, Stichting Pensioenfonds van de Metalektro)
  • Peter van Gemst (Bestuursondersteuner, SBZ Pensioen)
  • Anton van Nunen (Directeur/eigenaar, Van Nunen & Partners, lid van de beleggingscomités van diverse pensioenfondsen)
  • Johan Reesink (Voorzitter bestuur, Pensioenfonds voor Huisartsen)

15.15: Liability Driven Investment - The role of a third party
Rupert Brindley (Senior Solution Designer, Insight Investment (a BNY Mellon Company))

15.45: Fiduciair Management: De juiste balans in keuzevrijheid?
Wilse Graveland (Directeur Fiduciair Management Pensioenen, Kempen)

16.15: Hoe voorkom je belangenverstrengeling bij de fiduciair?
Martijn Euverman (Partner, Sprenkels & Verschuren)

16.45: Fit for Purpose
Gerald Cartigny (CIO, MN)

17.15: Samenvatting en Conclusie

17.20: Hapje & Drankje

Terug naar boven